Over mij

OVER KIM

Hi! Ik ben Kim  Veenman, een autodidact kunstenaar uit Nederland en schilder voornamelijk realistische schilderijen in olieverf. Mijn inspiratie haal ik uit herinneringen, van het licht en de natuur. Want ik groeide op in het Drentse brinkdorp Norg, tussen de weilanden, paarden, bloemen en ’s zomers met blote voeten in het gras. Toen al was tekenen voor mij de manier om in m’n eigen wereld m’n ervaringen te vangen in beeld. Al was het met houtskooltjes uit een kampvuur op een houten plank.

Gegrepen door die kleine en grootse wonderen uit de natuur; van een lieveheersbeestje tot wilde beren, wilde ik dolgraag biologie studeren. Een mooie tijd, waarin ik uiteindelijk koos voor een master wetenschapsjournalistiek om toch m’n creativiteit te gebruiken en voor mezelf begon als freelance wetenschapsjournalist. Ik schreef en schrijf nog steeds over dieren, hun fascinerende gedrag en de wonderen van de natuur in tijdschriften als Roots Magazine, Buitenleven, National Geographic Junior en Freeks Wilde Wereld. Fantastisch! Toen ik per toeval een keer iets over de bijendans schetste en de redactie aan me vroeg of ze die illustratie niet mochten plaatsen, was ik helemaal blij. Toch bleef de focus liggen op kennis en feiten en kon ik met deze ‘taal in woorden’ een belangrijk persoonlijk verhaal niet vertellen.

Hoe kon ik dit wel? Steeds meer ging ik tekenen en heb nu zelfs een eigen natuurrubriek in de Buitenleven en illustreerde in Noorderland magazine. Ik besloot op ontdekkingstocht te gaan, kocht olieverf, volgde een workshop en ging weer schilderen. Al snel werd de woonkamer te klein en besloot ik een atelier te huren in Groningen. Vanaf toen ging er een wereld voor me open. 

En toen ontdekte ik al schilderend dat je een verhaal ook in beeld kunt vertellen, in plaats van in woorden. Met mijn schilderijen zoek ik naar een nieuwe taal om de connectie van ons met onze omgeving en biologie te laten zien. Zo is mijn werk eigenlijk een reflectie van de relatie tussen de mens en de natuur. En eigenlijk van een intieme zoektocht naar de verbinding met onszelf.

 

Groet!